*Fri frakt vid beställning över 500kr inom Sverige

Agat

Agat är en ädelsten som är nära besläktad med Onyx och Kalcedon. Kalcedon är ett av de ämnen som Agat är uppbyggt av tillsammans med kvarts och övriga mineraler. Agat är en kompakt sten men trots det är den inte är så hård, den är formad av lameller/skivor vilket skapar lager och ränder i stenen. Dessa ränder är typiska för Agaten och ofta det som hjälper för att identifiera stenen. Tack vara kristallens mjukhet kan den enkelt formas vilket gör att den ofta hittas på marknaden i smyckesform.

Agat kan variera mycket i sitt utseende och har alltid unika mönster som inte är den andra lik. Den kan också naturligt variera i färger beroende på vilka mineraler som finns i stenen, ursprunget och kvalitén, men är också en sten som färgas i vissa fall för att få ett mer attraktivt utseende. Dessa färgade stenar har ofta en uppenbar och onaturlig färg som t.ex. Ceris rosa, klarblå eller starkt grön.

Första dokumentationen om kristallen gjordes ca.315 år f.kr. av den grekiske naturvetaren Theofrastos som fann stenen. Han döpte kristallen efter floden Achates som numera heter Dirillo och ligger i Sicilien, som även var där han gjorde fyndet. Agat kan nu för tiden hittas i flera länder såsom bl.a. i Brasilien, Indien. Egypten, Uruguay, Skottland och Finland.

Agat är en av de vanligaste stenarna på marknaden och anses vara relativt billig då utbudet är så pass stort, därav finns ofta denna kristall i en stensamlares kollektion.

Populära produkter i underkategorierna
Produkter
Övrigt